SPORTREVALIDATIE

Enkel omgeslagen? Kneuzing? Spierscheur of verrekking? Lies- of schouderpijn? Overbelastingsletsel?

Sporten is en blijft gezond! de voordelen wegen niet op tegen de soms optredende sportblessures.

Sporters komen frequent in aanraking met sportletsels: Slechte opwarming? Overbelasting? Concentratiefout? Contactsport? Of gewoon pech?

Elke sportblessure vergt een snelle en adequate aanpak.

In een eerste fase (acute stadium) is het nuttig / noodzakelijk om de RICE-regel toe te passen (RICE = ‘relatieve’ Rust, Ijs, Compressie en Elevatie).

Dit om een verdere zwelling te voorkomen en de pijn te reduceren. In een tweede fase trachten we, op basis van het klinisch onderzoek, de betrokken structuren (bv. ligament, pees, spier, gewricht, kraakbeen, meniscus, kruisband, slijmbeurs, bot,…) beter in kaart te zetten om een ideale behandeling op te stellen.

Hierbij zal rust weinig soelaas bieden om in de toekomst het weefsel terug belastbaar te maken tegen de hoge belasting en trekkrachten tijdens het sporten. Daarom is het progressief belasten van enorm groot belang, rekening houdend met de fases van weefselherstel: een graduele oefentherapie, onder leiding van een kinesitherapeut die coacht en bijstuurt, staat hierbij centraal. Bijkomende mobilisatie en/of stabilisatie kan noodzakelijk zijn voor het herstelproces.

Technieken die gehanteerd worden bij sportletsels:

  • Harmonische technieken
  • Mobilisaties
  • Stabilisatietraining (core stability, kinetic control: van low naar high load oefeningen,…)
  • Proprioceptietraining
  • Plyometrie
  • Sportspecifieke training
  • Tonificatie (spierversterkend)
  • Stretching
  • Taping ter ondersteuning

Weetje: Sporthervatting na een spierscheur kan pas gebeuren nadat een controle echografie uitsluitsel geeft over het volledig herstel van de spierscheur. Vaak ondervindt u geen pijn meer maar is het letsel nog niet 100% geheeld.

Graduele belastende oefentherapie, onder leiding van een kinesitherapeut, zal ervoor zorgen om je zo optimaal voor te bereiden op je sporthervatting. Voorts kunt u uw conditie op peil houden door bv. onbelast te trainen in het water: aquarevalidatie (joggen in het water).

Dit biedt een ideale oplossing aan u om fit te blijven.

Indien een spierscheur niet volledig genezen is, hervalt u… met als enig gevolg: langer buiten strijd! Een goede communicatie, waarbij duidelijke afspraken gemaakt worden tussen de patiënt, de (sport)arts en/of (huis)arts, de trainer en de kinesitherapeut, is van groot belang om een optimaal eindresultaat te bekomen.

Op zoek naar een manuele therapeut?